David Layani, oprichter van Onepoint: Ondernemer 3.0

David Layani, oprichter van Onepoint: Ondernemer 3.0

De oprichter van Onepoint, David Layani, heeft grote ambities.  Onepoint, gespecialiseerd in de digitale bedrijfstransformatie, heeft 2.000 medewerkers in dienst en heeft als doel om in 2022 een omzet te genereren van 1 miljard euro.

Vertaald vanuit; Artikel Paris Match, auteur: Ilan Deutsch

David Layani (38), de oprichter van onepoint, is een jonge ondernemer uit Frankrijk met grootse toekomstplannen. Hij wordt ook wel gezien als de volgende generatie Franse webgiganten. Net zoals Xavier Niel (Iliad), Jacques-Antoine Granjon (Vente- privee) en Marc Simoncini (oprichter van Meetic), blonk deze jongen, opgegroeid tussen vrouwen (een moeder en twee zussen), niet uit in het schoolsysteem. In 2002, op 22-jarige leeftijd, zonder bachelordiploma en na één ervaring in een Amerikaanse groep, start David, die zichzelf ziet als een “kind van de crisis”, zijn eigen bedrijf.  “Ik ging langs vier verschillende bankiers. Geen van hen stemde er mee in om een rekening voor mij te openen,” herinnert hij zich. Het is midden in de nacht wanneer de naam van zijn bedrijf ontstaat: “Onepoint”, want digitaal is overal één toegangspunt”.

De hiërarchische niveaus zijn bij Onepoint vervangen door “posities”

De voortzetting van Onepoint vindt snel plaats voor deze voormalige ruiter die gek is op polo. De opening van buitenlandse dochterondernemingen vindt al vanaf het begin plaats. In het bijzonder Canada in 2003. David heeft faillissementen weten te voorkomen en een klant- en marktwinst weten te genereren met een omzet van 2 miljoen euro in het tweede jaar van het bestaan van Onepoint. “Ik ging bijna twee keer failliet, maar dat weerhield mij er niet van om groots te denken.” De ouderwetse ‘loonwereld’ en de verdeeldheid tussen medewerkers en leidinggevenden leek hem even achterhaald als de louter wettelijke visie op medewerkers.  Vandaag de dag zijn de hiërarchische lagen binnen Onepoint (met ruim 2.000 medewerkers en een omzet van 200 miljoen euro) vervangen door ‘functies’: associate, leider en partner, een ‘meute en marche’ dat werkt vanwege de combinatie van de verschillende vaardigheden van medewerkers. Deze CEO, die zichzelf definieert als een ‘bevrijder’ wedt op expertise en affiniteiten om een organisatie op te bouwen die even flexibel is als het 4.000 vierkante meter grote oppervlak van het Parijse hoofdkantoor dat in 2016 werd ingehuldigd door Emmanuel Macron. Het hoofdkantoor kenmerkt zich met open en flexibele ruimtes, een ontmoetingsplaats in plaats van een ouderwets hoofdkantoor.

Onepoint is in zestien jaar tijd uitgegroeid tot een Digital Service Company, een digitaal dienstenbedrijf dat concurreert met de grote jongens als Capgemini en Atos. Het doel van David is om in 2022 een omzet te genereren van 1 miljard euro. “Alle organisaties weten dat zij moeten transformeren. De digitale technologie neemt het over. Het is aan ons om toe te slaan” legt David, vader van twee dochters, uit. Een van de projecten waar David zich mee bezig houdt is de bouw in Bordeaux van een unieke locatie in Europa, waar bedrijven, huizen, opleidingscentra, hotels, sportfaciliteiten en scholen naast elkaar zullen bestaan met maximaal 20.000 medewerkers in dienst. David Layani heeft net zoals Steve Jobs en Piere Bellon (de oprichter van Sodexo) naast het ondernemerschap ook een maatschappelijke rol te vervullen en wilt iets terug doen voor de maatschappij.

David werkt aan de hervorming van TIG

David Layani presenteerde op 5 maart, samen met Didier Paris zijn co-rapporteur, het project aan Nicole Belloubet, de minister van Justitie. De TIG (gemeenschapsdienst, niet bezoldigd binnen een vereniging, een territoriale collectiviteit of een openbare instelling), ingesteld bij de wet van 10 juni 1983, kan oplopen tot 280 uur voor inbreuken en 120 uur voor overtredingen. Het is ook een van de denkrichtingen om gevangenissen te kunnen ontlasten. Het ontwikkelen van de TIG zal de reintegratie verbeteren en doeltreffende sancties vaststellen. “Het aantal recessies is half zo hoog als het aantal gevangenisstraffen” legt David Layani uit enkele dagen voor de presentatie van Emmanuel Macron. In deze presentatie werd een uitgebreid plan voor gevangenissen en straffen, met zo’ n 40 maatregelen voorgelegd.

Wilt u het originele artikel lezen? Klik hier om naar het originele artikel te gaan.

Share

Related Posts---