IT, een gemiste kans voor vrouwen

Ontdek meer

Meer vrouwen in IT

IT, een gemiste kans voor vrouwen

Al jarenlang wordt de IT-wereld geregeerd door mannen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat slechts circa 10% vrouwen werkzaam zijn in de IT-sector. Dit percentage zal de komende jaren alleen maar dalen, aangezien jonge meiden steeds minder vaak kiezen voor technische studies. Ontzettend jammer als je het ons vraagt! Kim, werkplek en Cloud consultant, vertelt haar verhaal.

Dat er weinig vrouwen in de IT-wereld werken is een algemeen bekend feit. Een gemiste kans als je het mij vraagt, aldus Kim. Er zijn namelijk zo veel mogelijkheden, verschillende uitdagingen en verschillende kwaliteiten die je kan benutten in deze wereld. Echter zijn veel vrouwen zich hier niet van bewust. Hoewel veel organisaties investeren in het aantrekken van vrouwelijke medewerkers, lijkt dit nog niet zijn vruchten af te werpen.

Hoe rol je als vrouw het IT-vak in? 

De interesse voor techniek en computers was er al op jonge leeftijd. Echter kom ik uit een sociaal gezin waar techniek vaak naar de achtergrond werd geschoven. Naast het feit dat techniek en IT mij thuis niet met de paplepel werd ingegoten, was de enige jongen van mijn middelbare school die geïnteresseerd was in techniek niet te zien vanwege zijn tas die groter was dan hijzelf. Het stereotype beeld van ‘nerds’ destijds deed mij dan ook besluiten om een andere richting te kiezen. Ik koos voor een sociale studie, Culturele Maatschappelijke Vorming, die mij eigenlijk hartstikke goed afging. Echter miste ik tijdens deze studie intellectuele uitdaging en vernieuwing, waardoor ik in de eindfase van mijn studie besloot het roer om te gooien. Ik kwam erachter dat ik IT niet enkel als hobby leuk vond en besloot daarom om mezelf te laten omscholen. Na online onderzoek te hebben gedaan bleek dat dit relatief makkelijk was. Met de affiniteit voor techniek en de basis IT die ik had, kon ik een Traineeship gaan volgen waar ik onderaan de ladder begon. Tijdens deze Traineeship hielp ik gebruikers met vraagstukken en ondertussen kon ik certificaten behalen om mijn theoretische onderbouwing uit te breiden.

Waarom IT?

Mijn eerste kennismaking met IT was op de middelbare school tijdens het vak informatica. Hier wisten ze ‘precies’ hoe ze pubers geïnteresseerd konden krijgen in IT; databases bouwen in Access. Tja, logisch dat hier dan al 80% afvalt. Inmiddels weet ik gelukkig waarom werken in de IT wèl super interessant is. Voor mij staat het creatieve proces centraal. Wij moeten techniek op een creatieve manier gebruiken om de functionele wens van de klant te vervullen. Door gebruik te maken van creativiteit en eigen inbreng worden de vraagstukken van onze klanten opgelost. Als team ben je bezig om zo dicht mogelijk bij de ideale situatie te komen en wat is dan ook de hoogst haalbare oplossing? Daarnaast maakt de continue vernieuwing in de IT deze sector interessant. De markt verandert gigantisch snel waardoor je iedere dag weer nieuwe inzichten krijgt en altijd up-to-date moet zijn. De wisselwerking tussen techniek, samenwerking en mens maakt deze sector uniek: van niets naar een oplossing komen die gebruiksvriendelijk is voor onze klanten. Met techniek kan eindeloos veel, maar als het niet gebruiksvriendelijk is heb je er niets aan. Het gaat uiteindelijk om de functionaliteit, techniek is maar een middel.

“Het stereotype beeld over IT bleek totaal niet waar te zijn, behalve het feit dat er zo weinig vrouwen werkzaam zijn in deze sector.”

Waarom zo weinig vrouwen?

Naast dat mensen vaak het stereotype ‘nerd’ schetsen bij IT, is het ook een mannenwereld. Sommige vrouwen voelen zich misschien niet prettig in een werkomgeving waarbij het grootste deel van de collega’s man is. Echter moeten wij als vrouw ons hier niets van aantrekken. Vrouwen zouden een front moeten vormen, ook al is het maar om te bewijzen dat wij minstens even goed al dan niet beter in IT zijn dan mannen. In the end gaat het natuurlijk om de affiniteit met IT, ongeacht welk geslacht je hebt. Een divers team is belangrijk en wordt alleen maar sterker door verschillende achtergronden, culturen, geslacht en geloofsovertuigingen. Hierdoor kunnen vraagstukken met verschillende invalshoeken bekeken worden waardoor oplossingen steeds creatiever en innovatiever worden.

De voordelen van een baan in de IT als vrouw

Er zijn enorme voordelen in de IT te behalen in vergelijking tot andere sectoren. Dit in combinatie met het feit dat je een vrouw bent, biedt nog meer mogelijkheden. Hoewel ik niet van wat voor soort discriminatie dan ook houd, dus ook positieve discriminatie, kan je er als vrouw zijnde wel gebruik van maken. Kom je bijvoorbeeld niet aan een baan? In de IT vechten ze om je! Verdien je te weinig? IT’ers hebben niets te klagen. Wordt er niet voor je pensioen betaald of vliegen je vakantiedagen voorbij? In de secundaire arbeidsvoorwaarden wordt hier allemaal goed voor gezorgd. Daarnaast is het natuurlijk ook wel leuk als ‘one of the guys’ extra gewaardeerd te worden door je collega’s. Dus vrouwen, waar wachten jullie nog op? De wereld ligt aan jullie voeten!