Minimaliseer ransomware met deze handige tips!

Contact

Tips

Minimaliseer ransomware met deze handige tips

Verschillende Nederlandse organisaties zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van ransomware. In sommige gevallen zijn er miljoenen euro’s betaald door organisaties om weer toegang te krijgen tot hun bestanden en bedrijfsinformatie. Dit meldt de NOS op basis van een vertrouwelijk rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). 

Ransomware is een bijzonder vervelende aangelegenheid, waarbij bedrijfsprocessen stil kunnen vallen en waar hoge kosten aan verbonden kunnen zittenRansomware kan worden ingezet door kwaadwillenden, die documenten van organisaties versleutelen en ontoegankelijk makenTegen betaling wordt geblokkeerde informatie weer vrijgeven. Het is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering van essentieel belang om tijdig maatregelen te treffen tegen ransomware. 

Wat kan je als organisatie doen tegen ransomware?
Onze security expert geeft vier handige tips om de kans op ransomware te minimaliseren. Daarnaast dienen deze tips als basis om je digitale omgeving te beschermen tegen overige hacks en verlies van data.  

1.Update systemen
Zorg dat informatiesystemen up-to-date zijn en te allen tijde voorzien zijn van de laatste beveiligings- en antivirus updates. Aanvallers die gebruikmaken van ransomware zoeken naar bestaande kwetsbaarheden om ongemerkt een systeem binnen te dringen. Een adequaat updatebeleid verkleint de kans op een succesvolle ransomware aanval. 

2.Train medewerkers
Iedere medewerker van de organisatie kan het doelwit zijn van een aanvaller om tot bedrijfsinformatie te komen. De mens is de zwakste schakel binnen de keten van beveiliging en dat weet ook de aanvaller. Train je medewerkers en maak iedereen bewust van de gevolgen van ransomware. Door middel van trainingen leren medewerkers hoe zij moeten handelen en anticiperen op ransomware. Adequaat handelen kan grotere schade en verspreiding voorkomen! 

3.Gebruik endpoint protection software
Blokkeer ransomware door gebruik te maken van endpoint protection software. Endpoint protection software moet consistent doorgevoerd worden op alle werkplekken en servers waarbij informatie de organisatie binnenstroomtHiermee wordt bijvoorbeeld eventuele ransomware bij binnenkomend mailverkeer of downloads via de browser geblokkeerd. Endpoint protection software herkent dergelijke risico’s waardoor je de kans om slachtoffer te worden van ransomware minimaliseert.   

4.Back-up
Maak consistent back-ups en implementeer dit als onderdeel van je securitybeleidMocht data versleuteld worden vanwege ransomware, dan heb je altijd toegang tot je back-up. Data hoeft dus niet verloren te zijn! Data-retentie binnen je back-up’s en de frequentie van het uitvoeren van back-up’s kunnen ervoor zorgen dat het verlies van data minimaal is in het geval van ransomware. Financiële schade elimineer je door een consistent back-up beleid. 

Hulp nodig? 
De securityspecialisten van onepoint denken graag mee om de security rondom jouw organisatie te optimaliseren. Of je nu wilt meten waar jouw organisatie op dit moment staat, hoe veilig je applicaties, data of infrastructuur zijn óf je medewerkers bewust wilt maken voor mogelijke aanvallen. Meer informatie? Of neem contact op met onepoint.